Werken probiotica het beste voor je spijsvertering?

Werken probiotica het beste voor je spijsvertering?

Probiotica zijn levende micro-organismen die vaak worden aangeprezen om hun positieve effecten op de spijsvertering. Ze zitten in gefermenteerde voedingsmiddelen en dranken en worden verkocht als voedingssupplementen. Maar bevorderen ze echt de spijsvertering? En kunnen ze ook andere gebieden van je gezondheid bevorderen? In dit artikel leer je welke probiotica best getest voor je spijsvertering is.

Wat zijn probiotica?

Je darmkanaal is bekleed met bacteriën die je darmmicrobioom vormen. Ondanks dat bacteriën vaak een negatieve bijklank hebben, helpen veel goede bacteriën je om ziektes te bestrijden en je gezondheid te bevorderen. Het hebben van een divers microbioom helpt niet alleen de spijsvertering te bevorderen, maar ook vele andere aspecten van gezondheid.

Probiotica zijn levende micro-organismen die de diversiteit van je microbioom kunnen vergroten door bacteriën te introduceren die een gezonde spijsvertering bevorderen, de immuniteit ondersteunen en nog veel meer.

Wat gebeurt er als je elke dag probiotica neemt?

Hoewel een goede hygiëne en probiotica een aantal voordelen voor de gezondheid kunnen hebben, is er meer onderzoek nodig om met zekerheid aanbevelingen te kunnen doen over de stammen, de dosering en de duur van de inname van probiotica om deze voordelen te zien. In veel van het bestaande onderzoek hebben onderzoekers moeite om met zekerheid conclusies te trekken over de gezondheidsvoordelen van probiotica vanwege de grote verscheidenheid aan bestudeerde stammen, de gemengde resultaten en het gebrek aan informatie over de noodzakelijke duur van de behandeling om een effect te zien.

Betere darmgezondheid

Darmgezondheid is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als je aan probiotica denkt. En met een goede reden! Studies hebben aangetoond dat probiotica veelbelovend zijn voor het voorkomen of behandelen van verschillende spijsverteringsziekten of -problemen. Volgens experts kunnen probiotica het volgende voorkomen: Antibiotica-geassocieerde diarree, constipatie en clostridium difficile infectie.

Ze kunnen ook helpen bij het opwekken of behouden van remissie van colitis ulcerosa en symptomen van het prikkelbare darmsyndroom matig verminderen, volgens het National Center for Complementary and Integrative Health.

Uit een onderzoek uit 2019, gepubliceerd in het European Journal of Applied Physiology, bleek bovendien dat marathonlopers die vier weken voor een marathonwedstrijd probiotica met Lactobacillus en Bifidobacterium innamen, minder maag-darmklachten en minder ernstige symptomen hadden dan degenen die een placebo innamen.

Er is echter meer onderzoek van hoge kwaliteit nodig om deze voordelen te bevestigen. De American Gastroenterology Association raadt probiotica niet aan voor de behandeling van IBS omdat er onvoldoende bewijs voor is. Veel onderzoeken zijn niet overtuigend vanwege de grote variaties in onderzochte stammen en de gemengde resultaten van de onderzoeken.

Je kunt je cardiovasculaire gezondheid ondersteunen

Een systematisch onderzoek uit 2020, gepubliceerd in Nutrients, toonde aan dat suppletie met vitamine D en probiotica - voornamelijk Lactobacillus, Bifidobacterium en Streptococcus - verschillende aspecten van de gezondheid van het hart verbeterde, waaronder lipidenniveaus, ontsteking en insulinegevoeligheid. Deze combinatie van supplementen verbeterde de gezondheid meer dan alleen vitamine D-suppletie of placebo.

Een andere systematische review, gepubliceerd in 2020 in Advances in Nutrition, ontdekte dat consumptie van gefermenteerde zuivel - een probiotische bron - resulteerde in een lager cardiovasculair risico. Onderzoekers concludeerden dat probioticasupplementen in combinatie met gefermenteerde zuivelconsumptie de lipidenconcentraties - een marker van cardiovasculaire gezondheid - kunnen verlagen. Ze merkten echter op dat er een grote verscheidenheid aan probiotische stammen was gebruikt in de onderzoeken, dus de resultaten moeten met voorzichtigheid worden ontvangen.

Minder en kortere infecties van de bovenste luchtwegen

Een geactualiseerde Cochrane review uit 2022 toonde aan dat probioticasupplementen een rol spelen bij het voorkomen van infecties van de bovenste luchtwegen en het verminderen van de duur van de infectie. Er was een mix van bewijs met een lage tot matige zekerheid die deze bevindingen ondersteunde. De onderzoekers concludeerden dat probioticasupplementen beter waren dan geen supplementen of placebo bij het voorkomen van infecties van de bovenste luchtwegen.

Beter gebit

Parodontale aandoeningen ontstaan door infecties of ontstekingen van het tandvlees, aldus de Centers for Disease Control and Prevention. Een systematische review uit 2020, gepubliceerd in Probiotics and Antimicrobial Proteins, ontdekte dat probiotica infectieziekten in de mondholte, waaronder parodontitis en cariës, kunnen helpen behandelen en voorkomen. Het verminderde ook de niveaus van ziekteveroorzakende ziekteverwekkers.

Controleer de stam

Er zijn veel verschillende soorten probiotica, waarvan de soorten Bifidobacterium en Lactobacillus het meest voorkomen. Volgens de NIH worden deze twee stammen ook als veilig beschouwd.

Wat zijn de beste probiotica voor jou?

Er zijn veel verschillende stammen van gezonde bacteriën, en deze verschillende stammen hebben verschillende effecten op de darmgezondheid. Van sommige is bewezen dat ze helpen bij IBS-symptomen, andere helpen de vaginale microbiota in balans te brengen en de urogenitale gezondheid te bevorderen, en weer andere ondersteunen het immuunsysteem. Praten met een gastro-enteroloog of GI-diëtist kan je helpen bepalen wat de beste probiotica supplementen voor jou zijn.

Controleer de dosis

Probiotica worden gemeten in kolonievormende eenheden (CFU's), het aantal levende bacteriën in het product. De praktijkrichtlijnen van de World Gastroenterology Organisation erkennen dat de meeste probiotica op de markt tussen de 1 miljard en 10 miljard CFU's per dosis bevatten. Toch kunnen therapeutische voordelen worden gezien bij doses buiten dit bereik, afhankelijk van de stam en het gezondheidsprobleem.

Sommige testen hebben variaties aangetoond in de werkelijke CFU's van een probiotica-bevattend voedingsmiddel of supplement in vergelijking met wat het etiket beweert. Probiotica kunnen na verloop van tijd ook afsterven, waardoor de CFU's variëren met de leeftijd.

Uiteindelijk is het het beste om met je arts of diëtist te bespreken welke stam en dosis probiotica het beste werkt voor jouw gezondheidsproblemen.