Welke verlichting past bij jouw interieur?

Welke verlichting past bij jouw interieur?

Je interieur is niet compleet zonder goede verlichting. Het zorgt niet alleen voor functioneel licht, maar ook voor sfeer en gezelligheid in huis. Maar met het enorme aanbod aan verlichting op de markt kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Daarom geven wij je graag 5 handige tips bij het aankopen van nieuwe verlichting voor in huis. Zo weet je zeker dat je de perfecte verlichting vindt die past bij jouw interieur en wensen!

Denk na over de functie

Het is belangrijk om bij het aankopen van nieuwe verlichting na te denken over de functie ervan. Bekijk per ruimte welke soort verlichting er nodig is. In de woonkamer wil je bijvoorbeeld zowel functioneel licht om te lezen als sfeerverlichting voor gezellige avonden. Voor de keuken is het belangrijk om goed werklicht te hebben, terwijl je in de slaapkamer wellicht juist meer behoefte hebt aan zacht en gedimd licht. Breng daarom in kaart welke functies de verlichting in elke ruimte moet vervullen en pas daar je aankoop op aan.

Bepaal het type verlichting

Er zijn verschillende soorten verlichting die je kunt kiezen voor in huis. Denk hierbij aan hanglampen, staande lampen, spotjes, tafellampen en wandlampen. Het is belangrijk om per ruimte te bepalen welk type verlichting het beste past. Een hanglamp boven de eettafel geeft bijvoorbeeld een mooi effect, terwijl een staande leeslamp naast de bank praktisch is. Ook kun je met verschillende soorten verlichting spelen om een bepaalde sfeer te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van staande lampen en tafellampen in de woonkamer voor een gezellige en warme uitstraling.

Let op de kleuren

De kleurtemperatuur van verlichting heeft een grote invloed op de sfeer in huis. Een lichtbron met een warme kleurtemperatuur zorgt voor een gezellige en knusse sfeer, terwijl een lichtbron met een koudere kleurtemperatuur meer geschikt is voor functionele ruimtes zoals de keuken of studeerkamer. Het is daarom belangrijk om per ruimte te bepalen welke kleur het beste past bij de functie en gewenste sfeer!

Kies voor energiezuinige verlichting

Met de opkomst van duurzaamheid en milieubewustzijn is het belangrijk om ook bij de aankoop van verlichting hier rekening mee te houden. Kies daarom voor energiezuinige verlichting, zoals LED-lampen. Deze zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. LED-lampen gaan namelijk veel langer mee dan traditionele gloeilampen en verbruiken veel minder energie. Zo kun je op de lange termijn flink besparen op je energierekening.

Verlichting in combinatie met woonstijlen

Tot slot is het goed om na te denken over de woonstijl van je interieur en hoe verlichting daarbij past. Een industriële woonstijl vraagt bijvoorbeeld om stoere lampen met metalen elementen, terwijl een landelijke woonstijl meer vraagt om sfeervolle verlichting. Ook de materialen die gebruikt worden voor de lampen, zijn belangrijk voor de aansluiting bij je woonstijl. Meer weten over bijvoorbeeld chemische stoffen die in interieurproducten wordt gebruikt? Op de website van de Rijksoverheid kun je dit soort informatie allemaal vinden!