Welke deurmat kies je voor jouw woning of zaak?

Welke deurmat kies je voor jouw woning of zaak?

Heb jij een mooie, houten vloer in huis? Dan is het slim om een goede mat te hebben bij binnenkomst. Ook als je een eigen winkel of bedrijf hebt is dit een goed idee, zodat de vloer zo netjes mogelijk blijft. Je hebt hierbij veel verschillende matten om uit te kiezen, waaronder de droogloopmat en de schoonloopmat. Welke van deze is het meest geschikt voor jouw woning of zaak? En waar moet je nog meer op letten bij het aanschaffen van een goede mat? Dit en meer lees je hieronder.

Verschillende matten

Het is altijd belangrijk om een goede deurmat te hebben. Dit zorgt er niet alleen voor dat er minder viezigheid op de vloeren komt, maar ook vocht. Dat is namelijk ook belangrijk bij bepaalde vloeren. Sommige soorten hout bijvoorbeeld, maar natuurlijk ook bij tapijt. Deurmatten hebben verschillende eigenschappen waar je uit kunt kiezen, afhankelijk van de prijs en vooral het materiaal. Zo kun je matten kopen met een anti-slip laag, hoogpolig of laagpolig. Wat ook belangrijk is, is of je de deurmat buiten of binnen wilt gebruiken. Een mat voor buiten moet beter bestand zijn tegen weer en wind, zodat deze niet wegwaait of gaat slijten.

Vuil en vocht

Twee soorten deurmatten waar je vaak over hoort, zijn de droogloopmat en de schoonloopmat. Het verschil hierbij is de functie van de deurmat. Bij een schoonloopmat gaat het erom dat vuil buiten de deur blijft. Daarom worden deze matten meestal gemaakt van nylon of andere soorten kunstvezels. Deze vezels vegen het vuil van de schoen, maar vangen het hierna ook op. Zo kun je het vuil niet later weer naar binnen meenemen.

Een droogloopmat focust zich op het opnemen van vocht. Daarom zie je deze matten vooral van katoen of polyester. Hierdoor nemen deze matten het vocht makkelijker op. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat een droogloopmat geen vuil opneemt, of dat een schoonloopmat geen vocht opneemt. Wel zijn ze hierin minder effectief, omdat het materiaal en design hier minder geschikt voor is. Ben je een mat aan het uitzoeken voor jouw woning of bedrijf? Denk dan goed na over wat belangrijker is. Je kunt ook een droogloopmat op maat bestellen, zodat deze precies past bij jouw deur.