Waarom wordt je laptop zo heet?

Waarom wordt je laptop zo heet?

Als je computer lange tijd aanstaat, en je zet hem op je schoot kan je je laptop erg warm aanvoelen. Hij kan zelfs erg heet worden, zelfs als je laptop voldoende vrije lucht doorlaat aan de onderkant. Onderaan iedere laptop zit een ventilator waarmee je laptop zijn warmte kwijt kan. Ieder apparaat heeft immers een opening om zijn warmte kwijt te kunnen.

Oorzaak

De meest voorkomende oorzaak van een warme laptop is stof. Een laag stof vormt een extra isolatielaag in je laptop waardoor je laptop zijn warmte minder goed kwijt kan. Stof in je laptop is onvermijdelijk, maar te veel is nooit goed.

Een andere oorzaak is het laten staan van je computer op een zachte ondergrond zoals een bed, bank of laptophoes. De ventilatiegaten onderaan je laptop worden zo extra goed afgesloten omdat de je laptop als het ware in de ondergrond wegzakt en hierdoor zijn warmte niet kwijt kan.

Een derde oorzaak ligt in de ouderdom van de laptop (meer dan 5 jaar) en het intensieve gebruik ervan. Bij een oude laptop kan de koelpasta binnen in de laptop zijn uitgehard. Na vele malen opwarmen is de vloeistof in de pasta verdampt en is de pasta uitgehard. Het heeft dan zijn verkoelende werking verloren.

Tenslotte kan het ook zijn dat een ventilator niet meer goed functioneert. Dit kan komen omdat de kogellagers zijn versleten of dat de ventilator verstopt is geraakt door te veel stof en vuil.

Gevolg

Een te warme laptop gaat meer lawaai maken, wordt langzamer en kan uiteindelijk uitvallen. De levensduur van de laptop wordt ernstig verkort. En je krijgt, zoals het artikel begon warme bovenbenen als je je laptop op je schoot zet.

Oplossing

Experts adviseren om je laptop eens in het jaar intern te laten reinigen. Tijdens de reiniging kan er meteen gekeken worden of de koelpasta nog voldoende functioneert evenals de ventilator. In een stoffig huis of een huis met veel huisdieren wordt zelfs geadviseerd om je laptop 2 keer per jaar te reinigen. Ook al is je laptop stofvrij, om warme bovenbenen te voorkomen moet je er ook aan denken dat je je laptop wegzet op een harde ondergrond. Ook kan je een standaard gebruikt waarin je je laptop zet, zodat je veilig kan werken met je laptop zonder dat je je bovenbenen brandt.