Waar ligt de stad Machu Picchu eigenlijk precies in Peru?

Waar ligt de stad Machu Picchu eigenlijk precies in Peru?

Machu Picchu is een van de meest iconische archeologische vindplaatsen ter wereld en trekt jaarlijks duizenden toeristen naar Peru. De stad ligt in de prachtige heuvelachtige regio van de Andes, maar waar precies? In dit artikel gaan we dieper in op de ligging van Machu Picchu en wat dit betekent voor reizigers die de stad willen bezoeken.

De ligging van Machu Picchu

Machu Picchu is gelegen in de regio Cusco in het zuiden van Peru. Deze stad uit de Inca-tijd bevindt zich op een hoogte van ongeveer 2.430 meter boven zeeniveau en ligt op een steile berghelling aan de oostelijke zijde van de Andes.

De stad Cusco

Om Machu Picchu te bereiken, moeten reizigers eerst naar de stad Cusco gaan. Cusco is de voormalige hoofdstad van het Incarijk en is vandaag de dag een mix van oude en moderne architectuur. Het is gelegen op ongeveer 1.100 kilometer ten zuidoosten van Lima, de hoofdstad van Peru. Cusco is een populaire toeristische bestemming op zichzelf, met geplaveide straten en historische gebouwen die getuigen van de rijke geschiedenis van de stad.

De treinreis naar Machu Picchu

Vanuit Cusco kunnen reizigers ervoor kiezen om de trein te nemen naar Machu Picchu. Deze treinreis is een geweldige ervaring op zichzelf, waarbij reizigers door prachtige landschappen reizen terwijl ze zich een weg banen naar de archeologische vindplaats. De trein vertrekt vanuit het nabijgelegen stadje Ollantaytambo en rijdt naar het eindstation Aguas Calientes, dat aan de voet van Machu Picchu ligt. Deze treinreis duurt ongeveer drie uur en biedt een adembenemend uitzicht op de bergen en valleien van de Andes.

De beklimming naar Machu Picchu

Vanuit Aguas Calientes moeten reizigers nog een berg beklimmen voordat ze de stad Machu Picchu bereiken. Deze beklimming kan te voet worden gedaan of met de bus. Het duurt ongeveer 1 tot 2 uur om de bergpaden te volgen en de top te bereiken. Het uitzicht tijdens deze beklimming is spectaculair, met indrukwekkende panorama's van de bergen en de omliggende natuur.

Wat maakt de ligging van Machu Picchu zo bijzonder?

De ligging van Machu Picchu was strategisch gekozen door de Inca's. De stad is gebouwd op een bergkam tussen twee bergtoppen en is omringd door steile valleien. Deze unieke ligging bood bescherming tegen vijandelijke invallen en maakte het ook mogelijk om de stad te verbergen voor buitenstaanders. Het is misschien wel een van de redenen waarom Machu Picchu zo goed bewaard is gebleven en pas in 1911 werd ontdekt door de Amerikaanse archeoloog Hiram Bingham.

Conclusie

Machu Picchu is gelegen in de regio Cusco in het zuiden van Peru. Om de stad te bereiken, moeten reizigers eerst naar Cusco reizen en vervolgens de trein nemen naar het nabijgelegen Aguas Calientes. Vanuit daar kunnen ze de berg beklimmen om uiteindelijk de spectaculaire archeologische vindplaats te bereiken. De ligging van Machu Picchu op een berghelling in de Andes maakt het een unieke en adembenemende bestemming voor avontuurlijke reizigers.