Zelf animatie maken

Zelf animatie maken

Bij Twee voor Twaalf worden er altijd hele mooie animaties getoond, gemaakt door een HKU student. Ze zien er altijd heel mooi uit. Het verhaal is duidelijk. De voice-over heeft een prettige stem om naar te luisteren. Maar hoe maak je nu zo iets?

Computerprogramma

Op internet staan tal van programma’s waar je op verschillend niveau animaties kan maken. Soms staan er al tekeningen, afbeeldingen en vormen in, soms moet je/kan je zelf tekeningen invoegen. Het ene programma werkt handiger dan het andere. Bedenk voor je het gaat gebruiken, hoeveel ervaring je nodig hebt om er mee te werken, welke andere apparatuur je nodig hebt om een animatie te maken en te bewerken en waar je het op moet presenteren (wat moet de kwaliteit zijn).

Storyboard

Naast het computerprogramma en de mogelijkheden die dat biedt, heb je ook een script of een storyboard nodig. Welke verhaal ga je vertellen in je eigen animatie? Hoe is de verhaalopbouw? Wat zie je in welke slide? Is er een voice-over? Ben je dat zelf of vraag je iemand anders? Wat moet de voice-over vertellen bij welke slide? Het computerprogramma geeft je mogelijkheden, maar kan je ook beperken dus onderzoek het programma eerst goed voordat je gaat schrijven

Maken en opnemen

Het storyboard werkt meestal in slides of stukjes film dat je wilt laten zien. Dit ga je met behulp van het programma maken en aan elkaar monteren. Test goed het geluidniveau van de voice-over of de eventuele muziek die je er achter zet. Maak het niet te hard en zorg voor weinig ruis. Probeer het in een keer op te nemen. Bekijk eens een paar filmpjes op YouTube om te kijken wat je mooi vindt prettig vind om naar te kijken of te luisteren.

Bij het maken is het ook handig als je stukjes opname over kan doen zonder dat je de hele animatie opnieuw hoeft op te nemen. Let hier ook op bij het kiezen van een animatieprogramma.

Begin. Het is er leuk om te doen en je ziet resultaat. Wees trots op je zelfgemaakte animatie.

Je bent nog niet de HKU student die zijn animatie presenteert bij Twee voor Twaalf, maar tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden en opties die zorgen dat jij ook mooie animaties kan maken.