New York City

New York City

New York City (NYC) of the Big Apple, is de grootste stad van de VS. De stad ligt in de staat New York. New York is niet de hoofdstad van deze staat, dat is Albany. New York is wel de dichtstbevolkste grote stad van Amerika met meer dan 9,5 miljoen inwoners op een oppervlakte van bijna 800 km2. Dat is 0,12 inwoner per m2. De stad New York bestaat uit vijf stadsdelen: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island.

The City that never sleeps

Veel monumenten en wijken van New York zijn bekend over de hele wereld. Als je denkt aan Amerika, denk je aan deze dingen. Zo staat het Vrijheidsbeeld in New York, de beurs Wall Street, het Empire State Building, de in 2001 door terroristen vernietigde Twin Towers en hun opvolger, het in 2014 geopende One World Trade Center. New York heeft een belangrijke rol in de handel financiën, media, kunst en mode. Als je aan iemand een stad in Amerika vraagt, roept hij 9 van de 10 keer New York.

Beroemd

Frank Sinatra wilde al een deel van New York zijn, maar spelen er zich ook diverse televisieseries af in New York. Bijvoorbeeld CSI New York, Elementary, Gossip Girl en  Sex & The City. Het beeld dat wordt geschetst met de gele taxi’s, de neonreclames van Times Square, de vele wolkenkrabbers en het geluid is geenszins overdreven. Het klopt echt. Ook het verschil tussen de 5 stadsdelen qua sfeer en bewoners wordt er goed geschetst. Net of je er niet meer heen hoeft. Niets is minder waar. Eens in je leven moet je de Big Apple hebben gezien en gegeten!

Go for it

Er zijn zoveel dingen om te zien en te bewonderen in New York. Bij heel veel dingen denk je: Oja dat ligt ook in New York. Central Park (het concert van Simon en Garfunkel), Harlem, Soho, Broadway met al zijn musicals, Chinatown, Manhattan met in de skyline het Empire Statebuilding, Grond Zero. Je weet gewoon niet waar je moet beginnen. New York is groot maar ook gezellig, druk en kleinschalig. Er gebeurt altijd wel iets. Je zult je niet vervelen. En dan heb ik het nog niet eens over de winkel-, eet en uitgaanmogelijkheden. In zo’n grote wereldstad zijn die talrijk en zeer divers.