Hoe werkt wifi?

Hoe werkt wifi?

Wifi is een term die gebruik wordt voor een Wireless LAN (WLAN), een draadloos netwerk. Zo’n draadloos netwerk zit vaak aangesloten op een modem dat toegang tot internet biedt. Zo kan dit draadloze wifi netwerk dus gebruikt worden voor draadloos internet. Wifi staat eigenlijk voor het draadloos versturen van computerdata door de lucht. Internetten door de lucht in plaats van via kabels. Vroeger kon je immers alleen internetten en je netwerk gebruiken als je overal bedrading had liggen. Door wifi kan je naar iedereen met een computer en een internetaccount computerdata sturen en ontvangen.

Veel kantoren, huizen en publieke plekken bieden tegenwoordig wifi aan. Wifi zit verwerkt in televisies, telefoons, computers, en ga zo maar door. In hotels, vliegtuigen en kroegen kun je vaak ook tegen betaling gebruik maken van het draadloze internet. Zo kan je op bijna iedere plek van de wereld contact leggen met internet.

Hoe werkt wifi?

Om je netwerk draadloos te maken heb je een modem nodig met een draadloze router of access point. Door het access point worden de gegevens via radiogolven door de ether verzonden. Deze radio golven ontvang je met een wifi ontvanger op je computer of laptop. Veel laptoppen zijn uitgerust met een ingebouwde wifi kaart. Anders kun je bijvoorbeeld een wifi usb-adapter gebruiken.

Gaat wifi door muren heen?

Ja, radio golven en dus ook je draadloze wifi verbinding kunnen door muren heen. Het aantal muren waar je wifi signaal doorheen moet, en ook de dikte van de muren, hebben invloed op de kwaliteit van het signaal. Moet het signaal door veel metaal of water, dan zal het draadloze signaal flink afgezwakt worden.

Het haalbare bereik van je wifi-verbinding wordt in eerste instantie bepaald door de onderlinge afstand en hoogte van de antennes, de kwaliteit van apparatuur en de omgeving (muren, bronnen van ruis, etc.).Een afstand van 35 meter zou zeker haalbaar moeten zijn, maar dit is sterk afhankelijk van de gebruikte apparatuur.