Dit is hoe het internet onstaan is

Dit is hoe het internet onstaan is

Niet iedereen weet waar het internet vandaan komt. Het internet zoals wij het kennen is ontstaan dankzij het Amerikaans departement van defensie.

ARPANET de voorloper van het internet

Het Amerikaans departement van defensie was bang dat tijdens een atoomaanval door de Sovjet-Unie alle telefoonpalen vernietigd zouden worden. Dus, ontwikkelden zij een netwerk waarmee gecommuniceerd kon worden tussen verschillende atoombunkers. Dat netwerk heette ARPANET. Het netwerk is ontwikkeld in de late jaren ’60 van de vorige eeuw. Veel dingen, zoals email en het WWW bestonden toen nog niet. Pas halverwege de jaren ’80 ontstond het internet zoals wij dat vandaag de dag kennen. Dankzij een man genaamd Tim Berners-Lee. Hij ontwikkelde de eerste browser, de eerste webserver en een onmisbare webtaal genaamd HTML. Usenet, een onderdeel van het internet, waarmee mensen informatie konden uitwisselen bestond toen al enige tijd. Maar, Usenet providers zoals Eweka bestonden nog niet. Usenet werd alleen gebruikt om vragen en antwoorden te delen. Mensen uploadde in die tijd een bericht naar een nieuwsgroep, waarop mensen konden reageren. Tegenwoordig gebruiken mensen Usenet voor hele andere doeleinden, namelijk om te downloaden.

Ontwikkeld door het Amerikaans departement van defensie?

De voorloper van het moderne internet is ontwikkeld door het Amerikaans departement van defensie. En, dat zet vele mensen terecht aan het denken. Waarom zou het Amerikaans departement van defensie een dergelijk netwerk laten door ontwikkelen en vrijgeven aan de hele wereld? Zelfs aan landen waar de VS oorlog mee voerde? Volgens vele mensen is het moderne internet niets meer dan een gigantisch netwerk dat is gemaakt om informatie in te winnen. Over mensen, bedrijven en overheden. Er zouden complete dossiers worden aangemaakt, waarin alle zoekopdrachten worden opgeslagen. Via websites zoals Facebook, Twitter en Google wordt vastgelegd wie je vrienden zijn, wat je interesseert, waar je je bevindt en waar je bent geweest. Sommige mensen zijn er heilig van overtuigd dat dit het geval is, en maken daarom geen gebruik van het internet. Ze lopen rond met een oude Nokia telefoon, waar ze alleen mee kunnen bellen en sms’en. Zijn dit soort mensen paranoïde of zit er toch wat in? Er zit zeker iets in. Als je ergens niet voor hoeft te betalen, dan komt men meestal iets anders van je halen. De Google zoekmachine verdient geld aan Adword. Maar, het is zeer goed mogelijk dat zij gebruikers informatie direct delen met Amerikaanse inlichtingen diensten. En, dat zou ook heel goed kunnen opgaan voor andere grote tech bedrijven, die veel gebruikersinformatie vergaren. De EU is niet voor niets bezig de om privacy van EU burgers te beschermen. Door grote Amerikaanse tech bedrijven te dwingen om respect te hebben voor de privacy van EU burgers. En, kijk eens naar landen zoals Rusland en China. Daar blokkeren ze alles wat ze niet vertrouwen, en het internet daar begint steeds meer op een intranet netwerk te lijken. Het is dus zeker mogelijk dat alles wat je online doet, in een dossier wordt geplaatst. Maar, een smoking gun, echt bewijs, is er nog niet.