De lekkerste likeuren om jou warm te houden in het najaar

De lekkerste likeuren om jou warm te houden in het najaar

In de herfst kruipen we graag onder een deken met een goede film en een lekker glas likeur. Maar welke likeuren zijn het beste om je warm te houden in het najaar? Wij hebben de 3 beste likeuren voor je op een rijtje gezet!

Wat zijn likeuren precies? Likeuren zijn sterke dranken die meestal zoetig smaken. Ze hebben een alcoholpercentage van gemiddeld 22% (maar er zijn ook veel likeuren met hoger of lager alcoholgehalte). Veel mensen drinken likeur ook om cocktails te maken. De meeste cocktails bevatten een beetje likeur om ze zoeter te laten smaken. Er zijn veel verschillende soorten likeuren, variërend in smaak en alcoholpercentage.

Welke soorten likeuren bestaan er?

Er zijn in principe 4 basis vormen van likeuren. Deze worden gebruikt om verschillende smaken te onderscheiden.

Kruidenlikeuren

Kruidenlikeuren zijn niet hetzelfde als bitters. Bitters bevatten minder dan 100 gram suiker per liter en kruidenlikeuren bevatten dus meer dan 100 gram suiker. De bekendste kruidenlikeur is Jagermeister. Een drankje dat je geregeld tegenkomt op je skivakantie. 

Notenlikeuren

Notenlikeuren zijn het bekendst vanwege de amaretto. Amaretto komt uit Italië en is wereldberoemd. Voornamelijk vanwege de het grote merk Disaronno Originale. 

Bonenlikeuren

Hiermee wordt, zoals de naam ook zegt, likeuren bedoeld die gemaakt zijn op basis van bonen. Hier worden vooral koffielikeuren mee bedoeld. Ideaal om bij de koffie te drinken, zowel erin als ernaast.

 Vruchtenlikeuren

De categorie met het grootste assortiment is dan toch wel de vruchtenlikeur. Hier valt vrijwel alle zoete likeur onder, van Apfelkorn tot en met Blue Curacao. Het aanbod is zo groot dat er wel een lekkere likeur voor je bij moet zitten. Tegenwoordig heb je ook likeuren die worden nagemaakt op basis van bekende snoepsmaken, zoals de apenshot. De lekkere apenkoppen snoepjes verwerkt in een likeur, de mogelijkheden zijn werkelijk oneindig.

Welke likeuren zijn het lekkerst in het najaar?

In het najaar is er niets fijner dan een lekker drankje om je warm te houden. Maar welke likeuren zijn het lekkerst in het najaar? Wij geven je een aantal voorbeelden: Amaretto: dit zoete en kruidige likeurtje is perfect voor een koude herfst/winterse avond. Amaretto valt onder de notenlikeuren. Baileys: deze likeur met koffie- en chocoladesmaak is heel erg verwarmend en ook nog eens erg lekker! Een wereldberoemde crèmelikeur waar je vast wel eens van gehoord hebt. Jagermeister: dit sterke likeurtje is misschien niet iedereens cup of tea, maar als je van sterkere drankjes houdt, is Jagermeister zeker een aanrader voor in het najaar. Kahlua: net als Baileys is Kahlua een warme en zoete likeur met een koffieachtige smaak. Heerlijk om op een koude avond te drinken! Gooi een scheutje bij je koffie of drink hem puur.

Welke cocktails kun je maken met likeuren?

In het najaar kunnen de temperaturen soms opeens erg dalen. Op een koude avond is er niks fijner dan een lekkere, warme cocktail om je op te vrolijken. Maar welke cocktails kun je maken met likeuren? Wij geven je graag wat inspiratie!

1. Amaretto Sour

Amaretto met een zurig laagje. Een goeie combinatie waar je werkelijk van zult smullen.

Benodigdheden:

50 ml amaretto 40 ml Citroensap 20 ml Suikersiroop Een scheutje van (Angostura) bitters Eiwit van 1 ei

2. Baileys & Coffee

Een fenomeen uit Ierland bekend over de hele wereld. Een combinatie van Baileys en koffie, best of both worlds dus.

Benodigdheden:

Een kopje espresso 25 ml Baileys 100 ml warme melk Geraspte chocolade of cacaopoeder

3. Russian Hot Chocolate

Dit is dé perfecte combinatie van vodka, amaretto en warme chocolademelk. Ideaal voor een koude herfst of winterse dag.

Benodigdheden:

125 ml melk 1 theelepel cacaopoeder 1 scheutje vodka (vanille) Een flinke scheut amaretto