Gasprijzen lopen de laatste jaren steeds verder op. Veel consumenten vragen zich dan ook af wanneer gasprijzen omhoog gaan en waarom gasprijzen zo hard stijgen. In dit artikel geven we antwoord op al jouw vragen over gasprijzen. Daarnaast vertellen we je wanneer de gasprijzen het hoogst waren en of er een verwachting is voor een daling van gasprijzen dit jaar.
Hoe hoog waren de gasprijzen in het verleden?
In Europa zijn gasprijzen de afgelopen jaren steeds verder gestegen. Dit heeft verschillende redenen. Zo zorgt de groeiende vraag naar gas in Azië ervoor dat gasprijzen in Europa omhoog gaan. Ook het wegvallen van gasreserves in Noorwegen en Rusland zorgt ervoor dat gasprijzen zijn stijgen. De gasprijs is sinds de jaren negentig met ongeveer 400 procent gestegen. Dit komt doordat er steeds meer gas wordt verbruikt in Europa. Gelukkig zijn veel westerse landen tegenwoordig aan het kijken naar andere oplossingen voor gas, zodat het gasgebruik hopelijk langzaam gaat dalen.
Gasprijzen blijven stijgen
Lange tijd leken er nieuwe kansen te liggen via de Nordstream pijpleiding vanuit Rusland. Hier kwamen veranderingen in door de oorlog in Oekraïne. Veel van het gas en andere grondstoffen in Europa, komen vanuit Rusland. Door de oorlog komt er veel minder gas naar Europa. Dit komt ook door de sancties die westerse landen opgelegd hebben aan Rusland. Gasprijzen gaan in tijden van oorlog of sancties omhoog. Dit komt doordat gas leveranciers bang zijn dat er minder gas geleverd kan worden, waardoor gasprijzen stijgen. Wil jij weten hoeveel je relatief moet betalen met jouw huidige contract? Dan kun je online energie vergelijken per leverancier. Door over te stappen kun je soms namelijk veel geld besparen.
In september 2021 was de gasprijs nog zo'n 0,86 cent per m3. Sindsdien is dit gestegen naar wel 2,56 cent. Na de maand maart leken de prijzen even wat te dalen, maar nu zijn de prijzen opnieuw aan het stijgen. Of hier snel een verandering in zal komen, is momenteel moeilijk te zeggen. Wil je de hogere prijzen compenseren? Probeer dan minder energie te verbruiken per maand. Kijk voor meer informatie hierover op Gaslicht.com. Je kunt hier ook terecht voor informatie over alternatieve energiebronnen zoals zonnepanelen.