Hoe wordt het pensioen van een zelfstandige berekend?

Hoe wordt het pensioen van een zelfstandige berekend?

In Nederland is iedereen verplicht om pensioen op te bouwen. Dit geldt voor mensen in alle beroepen en soorten werk. Meestal wordt je pensioen geregeld via je werk, maar hoe zit dit precies als je voor jezelf begint? Hoe wordt het pensioen van een zelfstandige berekend? En hoeveel pensioen ontvang je precies als zelfstandige? In dit artikel lees je alles over het pensioenen in Nederland en waar je op moet letten.

Pensioenen in Nederland

Iedereen die werkzaam is in Nederland is wettelijk verplicht om een pensioen op te bouwen. Dit pensioen is een soort buffer voor later, want je weet natuurlijk nooit precies hoe lang je nog werkzaam kunt en zult zijn. Je pensioen bouw je op door maandelijks pensioenpremie te betalen. Dit bedrag wordt ingehouden op je salaris, of je het nu betaald als werknemer of zelfstandige. De pensioenpremie wordt dan vervolgens belegd door de pensioenfonds en met rendement uitgekeerd aan jou als pensioengerechtigde.

Pensioen voor zelfstandigen

Werk je voor jezelf als zzp'er? Dan moet je jouw pensioen natuurlijk zelf regelen en betalen. Als je de AOW leeftijd hebt bereikt, heb je hier uiteraard recht op. Hiernaast kun je nog de keuze maken om een aanvullend pensioen op te gaan bouwen. Hoeveel je hiervoor zult betalen, hangt af van verschillende factoren. Zo wordt je geboortedatum meegenomen in de berekening, het bedrag pensioenpremie dat je al hebt betaald, je pensioenfonds en de hoogte van het pensioen dat je wilt opbouwen. Als je pensioen opbouwt als zzp'er, is het belangrijk dat je dit pensioen goed belegt. Je pensioenfonds zal hierbij een groot aandeel hebben. Een pensioenfonds is een organisatie waar je pensioengeld wordt belegd en uitgekeerd. De pensioenfondsen zijn verantwoordelijk voor het rendement dat je op je pensioen ontvangt. Je pensioenfonds kun je kiezen als je pensioen gaat opbouwen. Het is belangrijk dat je hierbij een pensioenfonds kiest waar je vertrouwen in hebt en die past bij jouw pensioenwensen.

Wil jij meer weten over het huidige bedrag voor je pensioen dat je al hebt opgebouwd? Dan kun je jouw pensioen berekenen op internet, of via een app. Dit is erg handig, omdat je zo een goed beeld krijgt van wat je tot nu toe al hebt staan.