Nieuw bedrijf beginnen, waar moet je op letten?

Nieuw bedrijf beginnen, waar moet je op letten?

Als je een nieuw bedrijf begint is er veel waar je rekening mee moet houden om alles in goede banen te leiden. Om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke zaken over het hoofd zult zien zetten wij hier alvast een paar dingen waar je op moet letten voor je op een rij. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp af te sluiten. Op die manier bescherm je jezelf en jouw bedrijf tegen onvoorziene kosten bij schade.

Verzeker jezelf en je bedrijf

Je hoopt het natuurlijk niet, maar het kan zomaar eens voorkomen dat je tijdens jouw werkzaamheden een ongeluk veroorzaakt of eigendommen van een klant beschadigd. Dit kan resulteren in een behoorlijk hoge schade. Daarom is het slim om een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld van een verzekeraar als Unive. Heb je een bedrijfspand? Dan kan een opstalverzekering en een voorraadverzekering ook handig zijn. Lees altijd goed de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar door om te zien wat er onder de dekking valt.

Stel een ondernemingsplan plan

Om duidelijke richting te geven aan waar je als ondernemer heen wil is het een goed idee om een ondernemingsplan te schrijven. Dit plan is eigenlijk de rode draad van je bedrijf. Hiermee breng je de doelen, je potentiële klanten en ook je concurrenten goed in kaart. Zo krijg je een duidelijk beeld van de toekomst van jouw onderneming.

Een ondernemingsplan komt ook van pas wanneer je subsidies of een bedrijfskrediet aan wil vragen – begin hier dan ook zo snel mogelijk aan zodra je een concreet plan voor jouw bedrijf hebt. Op die manier heb je er het meest profijt van.

Kies de juiste rechtsvorm

Wanneer je jouw nieuwe bedrijf registreert bij de Kamer van Koophandel moet je ook meteen een beslissing maken over de rechtsvorm. Dit bepaalt onder andere hoe je jouw boekhouding moet voeren en wat je aansprakelijkheid is. Elke rechtsvorm heeft zijn eigen financiële en administratieve voor- en nadelen, dus laat je goed informeren over wat het beste bij jouw situatie past.

Je kunt onder andere kiezen uit een eenmanszaak of een vennootschap. Een eenmanszaak – het woord zegt het al – kies je wanneer je zzp’er bent en wanneer er sprake is van slechts één bedrijfseigenaar. Een vennootschap kies je wanneer er meerdere rechtspersonen zijn, zoals bijvoorbeeld bij een vof (vennootschap onder firma) of een bv (besloten vennootschap). Na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel is het officieel en kun je aan de slag om van jouw nieuwe business een daverend succes te maken!