Je auto zorgvuldig met de hand wassen? Zo pak je dit goed aan!

Je auto zorgvuldig met de hand wassen? Zo pak je dit goed aan!

Het wassen van je auto zorgt voor een frisse uitstraling en het juiste onderhoud van je auto. Terwijl veel mensen kiezen voor het gemak van een autowasstraat, biedt het handmatig wassen een aantal grote voordelen, met name als het gaat om het behoud van de lak en het vermijden van krassen. Vandaag zullen we kijken naar waarom handmatig wassen belangrijk is, welke producten je nodig hebt en waar je het beste op kunt letten.

De voordelen van het met de hand wassen van je auto

Waarom zou je eigenlijk de voorkeur geven aan het handmatig wassen van je auto? Allereerst biedt een handwas over het algemeen een grondigere reiniging. Door zelf de spons (of washandschoen) er bij te pakken en elk hoekje en gaatje van je auto te bereiken, ben je in staat om vuil en resten op plaatsen waar de wasstraat niet altijd zal komen, effectief te verwijderen.

Een ander belangrijk voordeel is de vermindering van krassen en swirls op de lak. Automatische wasstraten kunnen soms harde borstels of chemicaliën gebruiken die de lak kunnen beschadigen. Daarnaast blijft een deel van de viezigheid (zoals zand) achter in de machines van de wasstraat. Deze kunnen vervolgens weer op de lak van jouw auto terecht komen en fijne krasjes veroorzaken. Met de hand wassen stelt je in staat om zachte materialen te gebruiken en de juiste technieken toe te passen om krassen te minimaliseren.

De juiste producten

Voordat je begint met het wassen van je auto, is het belangrijk om de juiste auto was spullen bij de hand te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een emmer, autoshampoo, sponzen of washandschoenen, microvezeldoeken, en een tuinslang of emmer water.

Voordat je begint met het wassen, zorg ervoor dat je auto in de schaduw staat en de lak koel is. Dit voorkomt dat water en shampoo vlekken achterlaten op het oppervlak.

De juiste aanpak

Begin altijd met het wassen van de wielen en banden. Gebruik hiervoor een aparte spons, washandschoen en bij voorkeur een velgenreiniger om te voorkomen dat vuil en remstof vervolgens krassen op de lak kunnen veroorzaken. Spoel de wielen grondig af om eventuele resten te verwijderen.

Vervolgens kun je doorgaan met het wassen van de auto zelf. Doop een schone spons of washandschoen in de emmer met shampoo en begin van boven naar beneden te wassen. Spoel regelmatig je spons of washandschoen uit om vuil te verwijderen en krassen te minimaliseren. Gebruik lange, rechte bewegingen in plaats van circulaire bewegingen om swirls te voorkomen.

Naspoelen en drogen

Na het wassen spoel je de auto grondig af met water om alle resten shampoo te verwijderen. Gebruik hiervoor een tuinslang, hogedrukreiniger of emmer water. Droog de auto vervolgens af met een goede auto droogdoek om waterdruppels en vlekken te voorkomen. Je kunt ook een detailingspray gebruiken om de glans te verbeteren en de waterafstotendheid te vergroten.

Extra tips tijdens het wassen

Gebruik altijd schoon water in de wasemmer. 

Vermijd het wassen van je auto in direct zonlicht om vlekken te voorkomen.

Investeer in hoogwaardige autoshampoo en wasmaterialen voor het beste resultaat.

Was je auto regelmatig om de lak in goede conditie te houden en vuilophoping te voorkomen.