Hoe kun je afvallen met een koolhydraatarm dieet?

Hoe kun je afvallen met een koolhydraatarm dieet?

Kun je afvallen met een koolhydraatarm dieet?

Ons dieet in het westen bestaat voor 45% uit koolhydraten, voor 30% uit vet en voor 15% uit eiwitten. Als je dit vergelijkt met wat onze voorouders aten (zij waren jagers en verzamelaars), dan heeft er een grote verschuiving plaatsgevonden. Zij aten meer vetten en eiwitten en minder koolhydraten.

Maar wat zijn nu eigenlijk koolhydraten?

Deze zitten in brood, pasta, rijst en koekjes. Dit zijn enkelvoudige koolhydraten. Er zijn ook complexe koolhydraten. Deze zitten in natuurlijke, onbewerkte producten, zoals groente, volkoren producten, noten en zaden. Ze geven hun energie langzaam af.

Het verschil tussen enkelvoudige en complexe koolhydraten, is dat de enkelvoudige grotere schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Als je deze koolhydraten eet, voel je je eerst verzadigd, maar algauw merk je dat je weer trek hebt. Na je avondeten gaat je maag weer rommelen en je grijpt dan meestal naar iets dat ook weer simpele koolhydraten bevat. Dat is de vicieuze cirkel van de suikers. Deze suikers worden in je lichaam makkelijk opgeslagen als vet (bron).

​Vervang enkelvoudige met complexe koolhydraten

Wil je 10 kilo afvallen? Dan is het verstandig om zo min mogelijk simpele koolhydraten te eten. Het is daarentegen wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je complexe koolhydraten binnenkrijgt. Deze zijn nuttig voor je lichaam. Ze voorzien je van vezels, energie en andere belangrijke voedingsstoffen.

Complexe koolhydraten hebben als voordeel dat ze hun energie een stuk langzamer afgeven aan het bloed. Dat betekent dat er geen piek in de bloedsuikerspiegel ontstaat, met alle vervelende gevolgen van dien. Je voorkomt daarmee dat je snel weer honger krijgt, je blijft langer verzadigd.

De vezels in complexe koolhydraten zijn ook belangrijk om je darmen gezond te houden. Ze nemen vocht op en helpen om je een vol gevoel te geven. Alles bij elkaar zijn dat dus voordelen die je helpen bij het afvallen. Als je koolhydraatarm eet, zou je tussen de 50 en 100 gram complexe koolhydraten per dag kunnen eten.

Je vindt complexe koolhydraten in bijvoorbeeld: Zilvervliesrijst, ​Havermout, ​Bonen, ​Peulvruchten, ​Volkoren granen, ​Groente.

Als jij 10 kilo wilt afvallen dan kun je het beste de enkelvoudige koolhydraten links laten liggen! Als je het moeilijk vind om dit zelf te doen dan kun je mijn gratis weekmenu downloaden. Hierin staat precies wat je moet eten. Je kunt hier makkelijk 10 kilo afvallen in 4 tot 8 weken.

Suikerverslaving

Het is wel zo dat het lichaam koolhydraten en suikers zeer efficiënt gebruikt als brandstof. Glucose is makkelijker om te zetten in energie dan vet. Daarom vinden we eten met een zoete smaak ook zo aantrekkelijk.

Het is tegenwoordig in de supermarkten overvloedig aanwezig. Het wordt ons maar wat makkelijk gemaakt om koolhydraten en suiker te eten en we stoppen dit allemaal braaf in ons boodschappenmandje. Maar dit zorgt ervoor dat ons lichaam continu grote schommelingen in de suikerspiegel heeft. Met alle gevolgen van dien.

Maar als je juist minder koolhydraten eet dan heeft je suikerspiegel minder grote schommelingen en zal je makkelijk 10 of 20 kilo afvallen.