Hoe kan je een litteken laten verdwijnen?

Hoe kan je een litteken laten verdwijnen?

Van een wond, operatie of andere beschadiging aan de huid, kun je een litteken overhouden. Littekens kunnen een enorme impact hebben op je uiterlijk, wat voor sommige mensen het zelfvertrouwen kan aantasten. Sommige littekens verminderen na verloop van tijd vanzelf, maar andere littekens blijven langer zichtbaar. Gelukkig zijn er verschillende manieren om littekens goed te laten genezen, of zelfs te verbergen of verwijderen. In dit artikel lees je hoe je het beste met littekens om kunt gaan.

Hoe kun je littekens voorkomen?

Heb je een wond of andere beschadiging aan de huid opgelopen? Een litteken kun je altijd beter voorkomen (of verminderen) dan achteraf aanpakken. Er zijn een aantal dingen die helpen bij het herstel van de huid. Zo is het belangrijk om de wond goed schoon te maken. Infecties moet je namelijk voorkomen en een schonere wond helpt bij het herstel. Ook moet je proberen de huid vochtig te houden en uitdroging te voorkomen. Drink voldoende water tijdens je herstel en smeer de wond in. Je kunt hiervoor ook speciale littekencrème gebruiken. Zonlicht kan ook een negatief effect hebben in de eerste 2 jaren. Probeer daarom je litteken uit de zon te houden.

Goede beweging

Verder is het belangrijk om de huid niet teveel te rekken. Beweging is belangrijk bij het herstel, maar je moet niet te snel en te veel bewegen. Dit kan de huid namelijk juist verder beschadigen. Is het litteken stevig genoeg en heb je geen last meer van korstjes? Dan is het ook goed om de huid regelmatig te masseren.

Minder zichtbaar litteken

Heb je een litteken al lange tijd zitten? Dan zijn er ook manieren waarop je deze kunt proberen te verbergen of verwijderen. Verbergen kun je doen met een speciale pleister of met make-up. Wil je het litteken minder zichtbaar maken? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt proberen. Littekenpleisters, zalf of siliconentherapie bijvoorbeeld. Je kunt er ook voor kiezen om een laserbehandeling te nemen, of om littekencorrecties uit te voeren.

Deze behandelingen kunnen je helpen bij het minder zichtbaar maken van je litteken. Toch is voorkomen altijd beter dan genezen. Behandel je wond goed en help je huid een handje, zodat deze zo goed mogelijk kan herstellen.