Hoe kan ik mijn woning beter beveiligen?

Hoe kan ik mijn woning beter beveiligen?

Veel woningen in Nederland zijn onvoldoende beveiligd tegen inbraak. Hierdoor lopen bewoners het risico dat er thuis wordt ingebroken of dat ze zelfs worden overvallen. In welke mate je jouw huis beveiligt, hangt natuurlijk af van veel verschillende factoren. In welke plaats woon je? Hoeveel criminaliteit is hier? En hoeveel dure spullen heb je thuis liggen? Dit zijn allemaal vragen die relevant zijn als je het hebt over de beveiliging van jouw woning.

In dit artikel leggen we uit hoe je jouw woning beter kunt beveiligen tegen inbraak en welke mogelijke maatregelen je kunt nemen.

Snelle, goedkope maatregelen treffen

Inbraak voorkomen hoeft niet perse te betekenen dat je veel geld uitgeeft en investeert in camera's en alarmsystemen. Met gezond verstand en gewaarschuwde huisgenoten kom je al een heel eind. Wees voorbereid op een woninginbraak en weet wat je moet doen. Bespreek met de buren dat jullie elkaar helpen in dit soort gevallen en vertel de kinderen wat ze het beste kunnen doen. Geef vreemden nooit informatie over je vakanties, of wanneer je weg bent. Plaats daarnaast zo min mogelijk informatie op sociale media. Zo kunnen overvallers erachter komen wanneer je wel en niet thuis bent.

Investeren in beveiliging

Zoals hierboven al werd benoemd, is het belangrijk dat je weet wat de criminaliteitscijfers zijn in jouw buurt of streek. Woon je in een rustige straat met veel gezinnen en weinig bezoek? Dan is de kans dat er ingebroken wordt in jouw woning relatief klein. Woon je daarentegen in een stadsbuurt met veel studentenhuizen? Dan loopt het risico op woninginbraak wel weer wat hoger op.

Als je in een buurt woont waar woninginbraak vaker voorkomt, is het verstandig om je woning beter te beveiligen. Dit hoeft niet per se heel erg duur te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een paar extra sloten op de deuren en ramen laten plaatsen. Ook het aanschaffen van een goede alarminstallatie kan helpen. Camerabeveiliging is uiteraard ook een optie. Dit is niet alleen handig om mogelijke daders op te sporen, maar je schrikt inbrekers ook sneller af. Tegenwoordig kun je een camera PoE plaatsen. Hiervoor heb je alleen een ethernetkabel nodig en geen extra stroomkabels. Hierdoor is het plaatsen van de camera een stuk gemakkelijker.