Een stedentrip in Italië: Florence of Napels?

Een stedentrip in Italië: Florence of Napels?

De eerste bestemmingen die in u op zullen komen voor een stedentrip in Italië zijn ongetwijfeld de hoofdstad Rome, het romantische Venetië en de winkelstad Milaan. Maar overweeg ook eens een stedentrip naar één van deze twee fantastische steden: Florence (Firenze) of Napels (Napoli):

Wat te doen in Napels?

In het zuiden van Italië, in de regio Campania, ligt de grote havenstad Napels, of zoals de Italianen het noemen ‘Napoli’. In tweeëneenhalf uur vliegen bent u vanuit Nederland in het échte Italië. In Napels zult u meteen zien dat u in het armere zuiden van het land bent aanbeland. U treft hier Italiaanse wijken waar de waslijnen nog boven de smalle steegjes hangen en kunt hier de beste pizza’s van het land proberen. Napels heeft de reputatie van het niet opgehaalde vuilnis en vervallen gevels, maar wanneer u achter de façades kijkt ziet u vaak prachtige kerken en paleizen verscholen gaan. Daarnaast treft u onder Napels een compleet ondergronds stelsel van gangen en schuilkelders. Een bezoek aan Napoli Sotterranea of de Galleria Borbonica is één van de meest unieke belevenissen in de stad. De mooiste bezienswaardigheden van Napels liggen echter net buiten de stad. Letterlijk hoogtepunt hierbij is de Vesuvius vulkaan, waar u een wandeling kunt maken langs te krater. Vlakbij de Vesuvius liggen de twee door lava en as bedolven steden, namelijk Herculaneum en Pompeii. Het is eenvoudig Pompeii bezoeken vanuit Napels met de Circumvesuviana trein. In Pompeii of Herculaneum kunt u vervolgens uren ronddwalen tussen de resten van de oude Romeinse steden. Tijdens het bezoeken van Pompeii komt u ook de bekende gipsafdrukken tegen van de inwoners die werden verrast door de neerdalende aswolk. Wanneer u langer in de regio bent kunt u ook ten zuiden van Napels de Amalfikust bezoeken. De schitterende kustlijn staat bekend om zijn kleurrijke en pittoreske plaatsen zoals Amalfi en Sorrento.

Wat te doen in Florence?

Florence (Firenze) is de hoofdstad van Toscane. Veel toeristen combineren de stad Florence met een rondreis Toscane, waarbij andere bezienswaardigheden zoals de Scheve toren van Pisa, de ommuurde stad Lucca en middeleeuwse plaatsen zoals Siena en San Gimignano bezocht worden. Onderweg genietend van het prachtige heuvellandschap vol met cipressen en wijngaarden van de Chianti streek. Voor de liefhebber van architectuur en Renaissance zal de hoofdstad Florence echt een hoogtepunt zijn. Door de bloeiperiode tijdens de Renaissance, o.a. onder invloed van rijke families als de Medici, heeft de stad een grote dichtheid aan prachtige paleizen en kerken. Het meest imposant is de Duomo di Firenze, oftewel de Florence cathedral, de kathedraal van Florence. De Duomo heeft een mooie witte markeren buitenkant en vanaf de koepel van Brunelleschi heeft u een schitterend uitzicht over de stad Florence. Wat betreft de musea zijn het Uffizi museum en de Galleria dell’Accademia (met het enorme beeldhouwwerk van de David van Michelangelo) echte publiekstrekkers. De stad Florence met de cathedral leent zich uitstekend voor een stedentrip van enkele dagen, maar vergeet ook zeker niet de prachtige Toscaanse omgeving te bewonderen.