3 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

3 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Een onderhoudsarme tuin is de droom van elke tuinliefhebber. Geen uren zwoegen in de zon, doorweekte handschoenen of pijnlijke spieren meer - gewoon een prachtige ruimte om te ontspannen en te genieten van de natuur. Wist je dat tegels juist niet behoren tot een onderhoudsarme tuin? In deze blogpost bespreken we enkele tips voor het aanleggen van een tuin die gemakkelijk te onderhouden is.

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

Een onderhoudsarme tuin is een tuin die weinig tot geen onderhoud vergt. Dit type tuin is perfect voor mensen die geen tijd of zin hebben voor een tuin met veel onderhoud. Onderhoudsarme tuinen zijn meestal gevuld met winterharde planten die kunnen overleven met een minimum aan water en verzorging.

Waarom een onderhoudsarme tuin?

Er zijn veel redenen om een onderhoudsarme tuin te hebben. Zo kan je op de lange termijn tijd en geld besparen. Onderhoudsarme tuinen zijn ook gemakkelijker te onderhouden en zijn goed voor de biodiversiteit. Hier zijn enkele tips voor het creëren van een onderhoudsarme tuin:

1. Kies de juiste planten

Ga voor winterharde planten, zoals narcissenbollen. Narcissen hebben weinig verzorging nodig. Het enige wat je hoeft te doen is de planten water geven als het droog is. Het voordeel aan narcissen is dat ze meerjarig zijn, dus je hoeft ze maar één keer te planten en één keer narcissen kopen. Je kunt ook kiezen voor onderhoudsvriendelijke planten die eenjarig zijn, zoals pioentulpen. Zo kan je elk jaar je tuin omtoveren!

2. Groepeer planten op basis van hun waterbehoefte

Door planten te groeperen, zal je veel minder water nodig hebben. Dit is goed voor natuur en voor de waterrekening.

3. Snoei de planten

Door planten te snoeien, houd je ze juist gezond! Snoeien en toppen van bloemen bevordert namelijk nieuwe groei.

Voordelen van planten in je tuin

Een voordeel van een groene tuin is dat het de luchtkwaliteit kan helpen verbeteren. Planten fungeren als natuurlijke filters die schadelijke stoffen absorberen en schone zuurstof aan de lucht afgeven. En niet te vergeten, ze helpen ook geluidsoverlast te verminderen en bieden de broodnodige schaduw op warme zomerdagen.En tuinen zijn gewoon prachtige plekken om te ontspannen en op te laden. Je omringen met de natuur blijkt stressniveaus te verlagen, stemmingen te verbeteren en het algehele welzijn te bevorderen.

Conclusie

Met een beetje zorg kan je een onderhoudsarme tuin aanleggen waar de buren jaloers op zullen zijn. Als je onze tips opvolgt, kan je van je tuin genieten zonder dat je er elke week uren aan hoeft te besteden. Dus waar wacht je nog op? Ga naar buiten en begin met planten!