3 sporten die je helpen meer zelfvertrouwen te creëren

3 sporten die je helpen meer zelfvertrouwen te creëren

Heb je last van een laag zelfbeeld? Je bent niet de enige. Heel veel mensen kampen met dit probleem. Maar is er dan geen oplossing? Zeker wel! Op vrijwel ieder probleem is een oplossing. Een zeer effectieve methode om je zelfvertrouwen op te krikken, is het beoefenen van een sport. In dit artikel behandelen we 5 sporten die je helpen bij het verhogen van je zelfbeeld en leggen we uit hoe dit komt. Veel leesplezier! 

Boksen 

Boksen zorgt er op meerdere manieren voor dat je zelfvertrouwen verhoogd wordt. Zo is het een intensieve krachtsport, waarmee je zowel een fitter als een sterker lijf werkt. Ook geeft het je het gevoel dat je voor jezelf op kunt komen. Je weet immers hoe je jezelf moet verdedigen. Er blijkt ook uit diverse onderzoeken dat boksen je helpt bij het verbeteren van je mentale gesteldheid. Zo train je tijdens het sparren om vol te houden. Waar je normaal bijvoorbeeld zou vluchten, blijf je nu staan en vecht je door (fight or flight). Dit zorgt ervoor dat je ook in andere situaties in het dagelijks leven minder snel opgeeft en dus meer zelfvertrouwen creëert.

Fitness

Ben je onzeker over je fysieke uitstraling? Dan is fitness de sport om je zelfvertrouwen op te krikken. Door wekelijks vlieguren te maken in de sportschool kun je werken aan dat punt waar je zo onzeker over bent. Zijn het je dunne armen, smalle figuur of juist de overtollige kilo’s? In de sportschool kun je eraan werken. Ook zorgt fitness voor een betere mindset. Je bent immers zelf verantwoordelijk of je op komt dagen te ja of te nee. Door jezelf strikt aan je planning te houden zorg je ervoor dat je een goed en werkbaar ritme creëert. Is dat nog te lastig voor je en heb je weinig kennis van voeding en training? Dan kun je er ook voor kiezen om professionele personal trainer en coach in te schakelen, zoals bijvoorbeeld Rebody

Hardlopen

Elke fanatieke en recreatieve hardloper kan het beamen: hardlopen doet wonderen voor de geest en het lichaam. Door regelmatig te gaan hardlopen zorg je voor een hogere stofwisseling, verbeter je de gezondheid van je botten én van je gewrichten. Tevens verhoog je ook het vertrouwen in jezelf, door je gestelde doelen te behalen. Heb je bijvoorbeeld voor de eerste keer 1 kilometer hardgelopen? Super! Daag jezelf de volgende keer uit en ga voor die 1,5 kilometer. Door steeds een stapje verder te gaan, mits verantwoord, laat je aan jezelf zien dat je veel meer kan dan dat je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Omhoog met dat zelfvertrouwen! 

Zoek een sport die je leuk vindt

Hierboven heb ik drie sporten genoemd die je mogelijk kunt gaan beoefenen. Maar het hoeft niet per se een van deze sporten te zijn. Kies een sport die je leuk vindt, want alleen dan ga je het ook volhouden op de lange termijn. Heb je het al vaker geprobeerd, maar heb je de motivatie niet om het sporten alleen vol te houden? Zoek dan een buddy met wie je samen gaat sporten. Dit maakt het leuker en zorgt ervoor dat je ook meer commitment hebt om de afspraak niet af te zeggen. Heb je niemand in je omgeving die hiervoor open staat? Dan kun je altijd nog beslissen om een personal trainer / coach in te schakelen.