De beste zonwering voor jouw woning en terras

De beste zonwering voor jouw woning en terras

Heb jij een terras of een veranda bij je huis? Dan is het in de zomermaanden fijn om wat bescherming te hebben tegen de zon. Ook binnen in je huis kan het soms wenselijk zijn om een rolgordijn, zonnescherm of andere vorm van bescherming te hebben. Hiermee zorg je ervoor dat je woning niet te warm wordt en dat de zon niet steeds in je ogen schijnt. Wat voor manieren van zonwering zijn er allemaal en wat zijn de verschillen? Hieronder lees je meer informatie over de verschillende opties.

Buitenzonwering

Bij zonwering maken we een verschil tussen buiten- en binnenzonwering. Voor buitenzonwering kun je kiezen uit screens, zonneschermen of markiezen. Screens zijn ideaal om je huis te beschermen tegen de zon. Screens zijn een soort doek dat over het raam naar beneden zak. Naast bescherming tegen de warmte en het zonlicht, zorgen screens voor meer privacy. Je kunt naar buiten kijken, maar mensen niet naar binnen. Je woning blijft met het gebruik van screens een stuk koeler en hierdoor verbruik je minder energie, door bijvoorbeeld het gebruik van een airco.

Een zonnescherm of uitvalscherm valt horizontaal over het raam heen. Hierdoor bescherm je niet alleen de woning zelf tegen de zon, je kunt ook je terras voorzien van schaduw. Je zorgt deels voor tuin overdekking, waardoor je lekker in de schaduw kunt zitten. Markiezen werken ongeveer hetzelfde. Dit zijn een soort ronde zonneschermen, die over het raam heen buigen. Markiezen zijn daarom vooral bedoeld voor het bedekken van de ramen en het beschermen van de woning.

Binnenzonwering

Heb je geen terras en wil je alleen je kamer of woning beschermen tegen de warmte? Dan kun je meestal beter kiezen voor binnenzonwering. Dit betekent dat je bescherming hebt tegen de zon vanuit je kamer zelf. Hierbij kun je kiezen uit standaard gordijnen, maar rolgordijnen sluiten meestal beter aan op de ramen. Je hebt hierdoor minder last van de zon. Je kunt ook jaloezieën of lamellen laten plaatsen. Deze kun je vaak zelf verstellen, waardoor je zoveel zonlicht naar binnen kunt laten schijnen als je zelf wilt. Je hebt zo voldoende zonbescherming, maar kunt alsnog deels zonlicht binnenlaten. Welke manier van bescherming het beste is voor jouw woning, hangt af van je eigen kamers en wensen. Voor meer hulp en informatie kun je online vragen naar advies.