Hulp bij mentale problemen in het buitenland

Hulp bij mentale problemen in het buitenland

Als Nederlander verhuizen naar het buitenland is niet altijd even makkelijk. In dit nieuwe land moet je natuurlijk erg wennen aan de cultuur, de mensen en je omgeving. Voor veel mensen kan dit erg lastig zijn en veel tijd nodig hebben. Ook moet je na je vertrek van alles regelen en overzetten. Je moet een woning of appartement vinden, financiƫle zaken regelen, paspoorten, soms een nieuwe baan en nog veel meer. Logisch dus, dat veel mensen die verhuizen naar het buitenland last hebben van psychische klachten. Dit kunnen milde klachten zijn, die snel op te lossen zijn nadat je bent gewend aan het land. Dit kunnen ook langere processen zijn. Maar met wie kun je praten als je de taal niet spreekt?

Mentale problemen in het buitenland

Er zijn duizenden redenen waarom je last kunt hebben van een depressie, vermoeidheid of zelfs een burn-out als je naar het buitenland vertrekt. Het is natuurlijk erg veel werk en er moet veel geregeld worden. Er zijn honderden dingen waar je rekening mee moet houden. Ook kan de nieuwe omgeving, cultuur, taal en andere aspecten van het nieuwe land, zorgen voor een shock. Voor ieder persoon is dit anders en iedereen gaat hier anders mee om. Het kan ook lastig zijn om nieuwe vrienden en contacten te zoeken in het nieuwe land, omdat je de taal misschien nog niet spreekt en hier pas net woont. Daarnaast moet je natuurlijk een deel van je vrienden en familie achterlaten in Nederland. Dit allemaal kan zorgen voor mentale problemen, die het verhuizen alleen maar moeilijker maken.

Hulp zoeken

Maar hoe kun je het beste hulp zoeken? Veel doktoren kunnen prima Engels in andere landen, maar een psycholoog of andere vormen van hulp zoeken kan lastig zijn. Ook omdat sommige landen een tekort hebben aan hulpverleners. Gelukkig is het mogelijk om psychologen en andere hulp te zoeken van mensen met een Nederlandse achtergrond. Dit kan gemakkelijk via internet. Deze mensen geven therapie in het Nederlands, in het buitenland. Niet alleen is dit makkelijk, deze mensen verblijven ook in dit land en kunnen dus goed begrijpen hoe jij je voelt. Hierdoor heb je in het nieuwe land een vertrouwde plek, waar je een beetje het gevoel hebt van thuis.